Borestek Új generációs villányi Streit-Zágonyi borokat kóstolhatunk

Új generációs villányi Streit-Zágonyi borokat kóstolhatunk

1264

Villányból érkezik a szabolcsi gyökerekkel rendelkező Streit György borász, aki az áprilisi Nyíregyházi Borestek vendége lesz. A új generációs villányi borász Streit-Zágonyi néven kínálja borait, ugyanis boraival egyik katonaőse, Zágonyi Károly előtt tiszteleg, aki az 1848-as szabadságharc után az Egyesült Államokban az észak-déli háború első jelentős északi győzelmének részese volt.

A nyolc boros kóstolót április 19-én, csütörtökön, 19 órától a Chloé New Yorkban nagytermében tartjuk.

Történetük elsősorban tisztelgés a hős katonaős Zágonyi Károly előtt, aki minden körülmények között helytállt, legyen szó az 1848-as magyar szabadságharcról polgári foglalkozásról az Egyesült Államokban, vagy éppen az észak-déli háború első jelentős északi győzelméről. Zágonyi őserejét, virtusát, győzni és élni akarását töltjük palackjainkba, hisz ő maga is ugyanabból a szülőföldből merítette erejét, mint boraink.

A jó öreg Kárpát-medencéből, amely annyi hőst, szépreményű ifjút lánglelkű tehetséget adott már e nemzetnek. 1861. október 25-ét írunk, dúl a polgárháború Észak-Amerikában. Nagy harcok készülnek a missouri Springfield-ben, amely fontos erődítmény a déliek kezében. 1700 katonával védik, de ez nem tántorítja el Zágonyi Károly ezredest, aki Frémont tábornok engedélyével, 200 lovasával támadást indít. Rohamával megtöri a védők ellenállását, felszabadítja Springfieldet és vele együtt egész Missourit, mely ezt követően az északiak kezébe kerül. Alapítónk, Streit György ősének, Zágonyinak dicső története ihlette új borainkat, melyek könnyedek, frissek, és tele vannak lendülettel.

Streit György szerint a bor önmagában filozófia, egy életszemlélet.

Ültetvényei a Siklósi Városhegyen vannak, amelynek tömegét a triász dolomit alkotja. Ez az adottság elősegíti, hogy a nappal magába szívott hőt éjjel visszasugározza, kedvező mikroklímát biztosítva az ültetvénynek. A csernozjom barna erdőtalaj, a hegytetőn elterülő terület adottságai, tudniillik, hogy a hegytetői fekvése miatt a szél jól járja, valamint a déli lejtők kedvező kitettségük miatt gazdagok napsütésben, mindezen tulajdonságok alapján elmondható, hogy az adottságok erősen kedveznek a szőlőtermelésnek. A dolomitos tömeg és a csernozjom termőtalaj együttese a terroir egyediségét erősíti. Az éghajlat mérsékelten meleg, klímájában erőteljes mediterrán hatások érvényesülnek, az évi napsütéses órák száma 2060 óra körüli. A 2013-ban telepített 5ha területen cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, valamint hárslevelű és chardonnay ültetvények találhatóak. Borai remek egyensúlyúak, elegánsak, hosszú lecsengéssel. Egyes borok neveinél is, például a Freemontnál vagy a The Unionnál utal Zágonyi ősére.

A kóstolásra szánt borok:

  • Freemont 2016
  • Rosé 2017
  • The Union 2015he
  • Streit-Zágonyi Kérkfrankos 2016
  • Streit-Zágonyi Merlot 2016
  • Streit-Zágonyi Cabernet Franc 2016
  • Streit-Zágonyi Cabernet Sauvignon 2016
  • Streit-Zágonyi Cuvée 2016

Bővebb információ: Máthé Csaba (mathe.csaba001@gmail.com, 20/9656-444), Nagy Gábor (20/397-1915, gazi.kft@chello.hu).

MEGOSZTÁS