Tarpa, a leggyümölcsösebb hely az egész megyében. Szántófölde kevesnek vagynak, azokat is az árvizek gyakran megfolyták,… a lakosok nem szántással, hanem gyümölcs hordozással keresik kenyerüket, melyből szép hasznot vesznek.” – áll az 1755-ből való írásban.A Tisza folyó partján fekvő 1000 éves történelmi múlttal rendelkező falu gazdálkodói az értékesítésen túl, házi készítésű eszközök segítségével a megtermelt gyümölcsök egy részét fel is dolgozták.
Így válhatott méltán híressé már évszázadokkal ezelőtt a szatmári szilvalekvár, szilvapálinka vagy a zamatos dió. A hírnév, ha kissé megkopva is, a mai napig fennmaradt. Az utóbbi néhány évtizedben azonban a gyümölcsök egy részét kivágták, a feldolgozás eszközei elporladtak, a tradicionális receptek tudói megöregedtek vagy nem élnek már.
{jb_info}Ennek a helyzetnek a felismerése vezetett a Tarpa Manufaktúra Kft. 1996. évi megalakulásához és a tarpai üzem megépítéséhez. Az alapítók elképzelése az volt, hogy hagyományos receptek alapján, olyan gyártási folyamatokat alakítsanak ki, mellyel a régióra jellemző alapanyagok (szilva, dió, meggy, akácméz) felhasználásával, kiváló minőségű piacképes termékeket állítsanak elő. A terv mára megvalósult. {/jb_info}
{jb_redbox}A forgalmazott gyümölcspálinkák és egyéb, bio tanúsítvánnyal is rendelkező lekvárok, dió és méz felhasználásával készült termékek száma jelenleg megközelíti a harmincat. A termékcsalád, az előállítási helyről a Tarpa márkanevet kapta. Miközben a Tarpa márka megtalálható több EU-ország prémium kategóriájú és bio üzleteinek polcain, a gyártási folyamatok manufakturális jellege a mai napig megmaradt. A gyümölcslekvárok gyártását rövidesen a gyümölcspálinkák készítése is követte. A pálinkafőzés is tradicionális alapra épült, a levéltárak tanúsítványa alapján helyi gazdák már 1924-től működtettek a faluban lepárló manufaktúrát elsősorban a környék híresen bőtermő gyümölcsöskertjeire , azon túl is a különleges „nemtudom” szilvára alapozva. Bizony az öregek tudnának csak beszélni róla, hogy az elmúlt évszázadokban a híres szatmári szilvórium, micsoda üzletetek, beruházások nyélbeütésének finom előmozdítója volt a legendák szerint…{/jb_redbox}
Ma már a cég a szatmári szilvapálinka mellett még több mint 10 féle nemes párlatot gyárt, nem elfelejtkezve, a friss fiatalos Fekete Macska ágyas pálinkacsaládról sem. Az elmúlt 10 évben rangos versenydíjak , és országos elismerések nagy száma övezte a tarpai pálinkákat, a semmivel össze nem téveszthető ízvilágot Ön is megkóstolhatja, ha vendégünk lesz a Pálinka és Forró Ízek Kavalkádján november 15-18 között a Korzó mellett!