Borestek Szarka Dénes a TOP 100 magyar bor legjobb furmintját hozza a Nyíregyházi...

Szarka Dénes a TOP 100 magyar bor legjobb furmintját hozza a Nyíregyházi Furmint Day-re

523

Szarka Dénes, a 2017-es TOP 100 magyar bor legjobb furmintját készítő kis mádi pincészet fiatal borásza lesz a Nyíregyházi Furmint Day vendége január 30-án, kedden, 19 órától a Chloé New Yorkban nagytermében. Szarka Dénes a vendéglátás területéről, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhelyből érkezett a bor világába; alig 2 hektárnyi szőlőjét két éve organikusan műveli, tudatosan kerüli a „kézműves” jelzőt, borai pedig ott vannak mind a négy budapesti Michelin-csillagos étteremben.

Rendhagyó furmint ünnepet szerveztünk, hiszen az országos a februári országos Furmint Day rendezvény előtt két nappal a top furmint készítő Szarka Dénes hívtuk meg egy 8 borból álló kóstoló megtartására.

Ez a Top 100 magyar bor legjobb furmintja a 2015-ös Juharos volt, amely egy különleges alapanyagból készül. Egy 1956-ban telepített, és a jelenlegi ismereteik szerint a legizgalmasabb, legösszetettebb száraz fehér bort adó, laza szerkezetű, maximum 10-15 dekás fürtű furmint tőkékről szüretelték. A termőhely is speciális, mivel a történelmi másodosztályú besorolású Juharos dűlő egyik parcellájáról van szó. A terület Mád északi határán, egy hűvös mikroklímával rendelkező fennsíkon fekszik, ahol állandóan jár a levegő. Dénes 2015 óta organikusan neveli a szőlőt, a folyamatos átszellőzés pedig segíti a természetes növényvédelmet. A talaj itt kovasavban gazdag riolit, amelynek morzsalékából sárgás, agyagos talaj keletkezik. Ez a hűvösebb mikroklímával párosulva savérzetben gazdag, hűvös-elegáns illatú, ásványos bort ad.

A fiatal borász a préselést egy kézi működtetésű Kossuth-préssel végzi, és ügyel arra, hogy két részletben szüreteljen. Szed egy présnyit, és ha sav-cukor egyensúly megfelelő, akkor hozzászedi a második részt. A mustülepítést követően a bor hordóban, spontán erjed, majd finomseprőn tartja 4 hónapig, felkeverés nélkül, közben folyamatosan ellenőrizve a fejlődését. Palackozás előtt összesen 5 hónapot pihen 300 és 225 literes hordóban.
Dénes négy dűlőben összesen 1,9 hektár területről szüretel, ez évjárattól függően mindössze 5-5.500 palack bort jelent. Bár hárslevelűje is van, az abszolút favorit a furmint. Nem könnyű vele bánni, de nagyon meghálálja a gondoskodást. Az aromatikája visszafogott, ezért szépen lehet „öltöztetni”, alakítani a karakterét a seprőn tartással, a hordóhasználattal.

Dénes tősgyökeres mádi, idejének nagy részét a Gusteau-ban tölti, viszont szabadideje nagy része a borászaté. Bár nem borász famíliába született, de a családban mindig volt szőlő, és bor is készült – ez indította el az otthoni borászkodás felé. Számára a bor a vendéglátással, a gasztronómiával szorosan összeforr: van egy vendégházuk, az oda érkező látogatóknak szeretne saját bort kínálni, és tulajdonképpen ezt továbbgondolva kezdte el a területvásárlást és végezte el a bortechnológus képzést.

Az organikus gazdálkodásnak, az erőteljes terméskorlátozásnak, a természetes szemléletben való borkészítésnek köszönhetően pedig mára a borai elsősorban a csúcsgasztronómiában fogynak el. Itt Mádon a Gusteau Kulináris Élményműhelyben – amelynek étteremvezetője – a népszerű kecske- és bárány ételekhez ajánlják, és kiválóan megállja a helyét. Budapesten pedig mind a négy Michelin-csillagos étterem borlapján megtalálhatók a borai.

Bővebb információ: Máthé Csaba 20/9656-444 (mathe.csaba001@gmail.com), Nagy Gábor 20/397-1915 (gazi.kft@chello.hu).

MEGOSZTÁS