Pálinka és Forró Ízek Kavalkádja Ízlelgessük, ne egy mozdulattal hörpintsük le a pálinkát!

Ízlelgessük, ne egy mozdulattal hörpintsük le a pálinkát!

653

{jb_info}Tulipános pálinkás pohárA nedűt 16-18 celcius fokon kell szervírozni{/jb_info}

November 15-18-a között Nyíregyházán, a Korzó Bevásárlóközpont melletti szabad területen rendezik első alkalommal a Pálinka és Forró Ízek Fesztiválját, amelyre 10 kiváló pálinkafőzde fogadta el a szervezők meghívását.

A pálinkát az úgynevezett „tulipán pohárból” szokták kóstolni. Ez egy talpas pohár, melynek az alsó része öblös, a középső rész egy kicsit összeszűkül, a felső rész pedig kiszélesedik. Azért van így kialakítva a pohár, hogy a gyümölcs illatok ide koncentrálódjanak, így remekül kivehetőek lesznek. A pohár teljes mérete 9 cl, de csak kettő cl-t töltenek bele. A fiatalok esetében nagyon sokszor találkozhatunk olyan esettel, amikor a szórakozó helyeken a fagyasztóból veszik elő a „feles” pohárkákat és abba töltik a pálinkát. Nos, ez óriási hiba, ugyanis ilyen hőmérsékleten elveszik a pálinkának minden olyan tulajdonsága, amitől pálinka a jó pálinka. Ezt a nedűt 16-18 celsius fokon kell szervírozni, ekkor jön elő az oly jellemző illat és gyümölcsíz világ.

{jb_purplebox}Nagyon sokan a pálinkát egy mozdulattal hörpintik le, hogy minél hamarabb érezhető legyen a gyomrot melengető érzés. Természetesen ez is téves, ilyenkor nem lehet érezni a pálinka különlegességét. Ezt a hungaricumot kortyonként kell kóstolni. A megfelelő hőmérsékleten, pálinkás pohárban fogyasztva teljesedik ki szépsége, íze. A jó pálinkát a hosszantartó gyümölcsös ízek teszik nagyon kellemessé. Több pálinka kóstolása esetén érdemes valamilyen ételről gondoskodni, az ízek semlegesítése végett. Elfogyasztása után szinte azonnal jelentkezik a hosszan tartó utóíz, mely „ízlelgetése” során eltűnődik az ember azon, hogy vajon tényleg pálinkát ivott-e, vagy csak friss gyümölcsöt evett. (forrás: szatmaripalinka.hu){/jb_purplebox}

A finom pálinkák mellett az ünnepi kavalkádból nem hiányozhatnak a különböző ízesítésű forralt borok, a különleges finom kávék, teák, a különféle zamatú forró csokik, grogok, puncsok, a forró krém levesek valamint a hagyományos szabolcsi, szatmári gasztronómiai ínyencségek sem.

MEGOSZTÁS