Borestek Gincsai Tamás borakadémikus boldogsághormonokat hoz!

Gincsai Tamás borakadémikus boldogsághormonokat hoz!

614

Először érkezik kóstoltatni hozzánk borakadémikus, s mi annál is büszkébbek vagyunk rá, hiszen ő a nyíregyházi születésű Gincsai Tamás, a mádi Holdvölgy főborásza. Ehhez a titulushoz egy különleges borest illik, Vision és Exaltation évjárat kóstoló!

Minderre az Exkluzív Nyíregyházi Borestek keretében lesz lehetőségük a borbarátoknak, március 9-én, pénteken 19 órától a Chloé New Yorkban nagytermében.

A Magyar Bor Akadémia szabályzata szerint a testület rendes tagjai a magyar szőlészet és borászat tudományos és gazdasági életének – ideértve a kereskedelmet és a vendéglátást is – legkiválóbb képviselői, továbbá a társadalmi, politikai, tudományos és művészeti élet kiválóságai lehetnek.

Az MBA közgyűlésének döntése értelmében Gincsai Tamás mellett 2018-tól a Magyar Bor Akadémia új tagja lett: dr. Brazsil Dávid, Domián Emese, Konyári Borbála, Miklós Csaba, Nyúlné dr. Pühra Beáta, Rátóti Zoltán, Szlovák Gabriella és Vesztergombi Csaba.

Az egykoron a nyíregyházi Krúdy Gimnázium biológia-kémia szakán végzett fiatalember a budapesti Corvinus Egyetem diplomázott, diplomamunkáját a tokaji aszú élettani hatásáról írta. Tizenöt éves kora óta érdekli a szőlészet a borászat, 2002 őszén járt Mádon szüretelni, s ahogy emlékszik rá, az a nap élete egyik meghatározó élménye volt. Édesanyja rosszallóan nézett rá, amikor mutatta az aszúszemeket, minek nekünk penészes szőlő, de Tamás rögtön mondta: ezek nem akármilyen szőlőszemek, ezek Tokaj kincsei!

Az egészséget mindig is fontosnak tartottam, vallja Tamás, ezért különösen érdekelt a borok, és ezen belül a tokaji aszú élettani hatása.

Alaposan beleástam magam ebbe a témába, és rádöbbentem, hogy az aszú rendelkezik a legtöbb jótékony hatással a borok közül. Aszúkóstolókon szoktam is a vendégeknek mondani, hogy ami a poharukban van, az a legjobb természetes B-vitamin és szelénforrás, tele számos más fontos nyomelemmel, sőt: jelentős mennyiségben tartalmaz szerotonint, vagy más néven boldogsághormont is.” Előbb a Dereszlánál Bai Edit irányítása mellett dolgozott, majd Villány a Vylyan Pincészetnél Ipacs Szabó István mellett elsajátíthatta a rozé- és vörösborok készítés technológiáját.

Több mint öt éve erősíti a Holdvölgy csapatát, ahol Berecz Stephanie-től vette át a stafétabotot.

Az első önálló évjárata a 2013-as volt, akkor készítette el a Vision-t, furmint, hárslevelű és kabar fajták egyedi arányú házasításával. Ez annyira jól sikerült, hogy az összes bora közül erre a tételre a legbüszkébb! Tamás újító szellemiségét és kiváló stílusérzékét dicséri, hogy a Vision az elmúlt években elnyerte a hongkongi Decanter Asian Wine Awards aranyérmét, a San Franciscó-i világverseny dupla aranyérmét, emellett az amerikai Wine And Spirits magazintól 90 pontot, a texas-i TexSom International Wine Awards világversenyen pedig különdíjat kapott. A Vision mára a világ legkülönbözőbb nagyvárosaiban több, mint húsz Michelin-csillagos étteremben is kóstolható. „Az utóbbi évek díjai közül azok, amelyekkel részben vagy egészben már Gincsai Tamás munkája is elismerésre került: a 2012-es és 2015-ös évjáratú Exaltation sárgamuskotály aranyérme és Top10 minősítése a Muscats du Monde világversenyen.

„Az, hogy több kollégámmal együtt mostantól én is a tagja lehetek a Magyar Bor Akadémiának, hatalmas megtiszteltetés nekem, és nagy öröm a HOLDVÖLGY egész csapatának. Borászként a legfontosabb célom az, hogy a magasra tett szakmai mércét a következő évjáratokban is ugyanezen a szinten tudjam tartani. Az MBA új tagjaként pedig nagy lelkesedéssel várom a közös munkát a többi kollégával. Ez egy óriási lehetőség, és a magam részéről mindent meg fogok tenni azért, hogy ezen a szakmai fórumon is szívvel-lélekkel, hitelesen és hatékonyan képviselhessem Tokajt, és aktívan hozzájárulhassak a borvidékünk további sikereihez”.

Az Exkluzív Nyíregyházi Borest kóstoló borai:

  • Holdvölgy Vision 2016 (száraz birtokválogatás)
  • Holdvölgy Vision 2015
  • Holdvölgy Vision 2014
  • Holdvölgy Vision 2013
  • Holdvölgy Exaltation 2016 (sárgamuskotály késői szüret)
  • Holdvölgy Exaltation 2015
  • Holdvölgy Exaltation 2014
  • Holdvölgy Exaltation 2013

Bővebb információ: nyhborozo.hu, Máthé Csaba (20/9656-444, mathe.csaba001@gmail.com), Nagy Gábor (20/397-1915, gazi.kft@chello.hu).

MEGOSZTÁS