Belga Sörnapok 2015 Csütörtöktől belga sörfolyam!

Csütörtöktől belga sörfolyam!

701

belga sörnapok 5

A belgák büszkék söreikre, hiszen számukra több száz évre visszanyúlóan az étel főzése, vagy a kenyér sütése mellett tradicionálisan kialakult a sör főzése is. Ezekből kapunk ízelítőt a III. Belga Sörnapokon június 4-6-a között a Korzó melletti szabad területen. Sok fajta sör gazdagította egykoron a belga törzsek italkészletét, ahol meglepő módon az asszonyok dolga volt az ízletes nedű megalkotása. Hogy mekkora volt a versengés a törzsek, a családok között, az is jelzi, hogy különböző fűszereket vetettek be az ízesítésre. Az első írásos nyom a belga sörfőzésről 1068-ból származik!

A középkor idején a sörfőzés átkerült az apátságok irányítása alá, amely egyre nagyobb mértékű lett, s az egyik legkeresettebb szakma a sörfőző mester volt. A királyi adóbevételek jelentős része is a céhes sörfőzdékből beszedett adók jelentették. A francia forradalom idején a franciák számos kolostort leromboltak, így a bennük működő sörfőzdéket is. Szerencsére Napóleon véget vetett ennek a pusztításnak, inkább élénkítette a gazdasági életet. Az 1900-as évek elejére kb. 3200 belga sörfőzdét számláltak, szinte kötelező volt minden településnek egy-egy sörfőzdét üzemeltetni. Az első és a második világháború hatalmas pusztítást végzett a sörfőzdékben is, az újjáépítést követően a sok kisebb sörfőzde helyett nagyobb multi cégek jöttek létre, akik megőrizték a hagyományos ízeket, amelyeket azóta is világsikert aratnak.

{jb_redbox}Mi három napon keresztül kóstolhatjuk a legcsodálatosabb belga söröket, a trappistákat, az apátságit, a trollost, a kék elefántost, a gyümölcsöst, egyszóval széles a kínálat. Mind a három nap 16 órakor nyitunk és reményeink szerint éjfélkor zárunk. A Korzó mosdója ezúttal is rendelkezésre áll, az időjárás előrejelzés alapján kánikula lesz, úgyhogy minden adott, hogy kellemes három napot töltsünk el.
Addig is egy betekintést nyújtunk a belga sörök világába, érdemes olvasgatni a nagyszerű nedűkről!{/jb_redbox}

Cuvée des Troll

7% erős aranyszínű ale
Dubuisson Sörgyár (1769) Pipaix, Hainaut
A trollok a germán mitológia óriás vagy éppen törpe termetű, ráncos képű, elálló fülű erdei szellemei. Ilyenek élnek tán az Ardennekben is, ahonnan ez a sör származik. A "trollok cuvée"-je világos narancssárgába hajló színnel és konyakos, mezei-virágos illattal gyönyörködtet, szinte orrunkba száll a virágpor. Aztán ha szájunkba vettük az első kortyot, egy gyönyörűen kiegyensúlyozott italt kóstolhatunk. Testes, de nem túlsúlyos, alkoholos, de nem éget, fanyar, de nem keserű. (Határozottan jó lehet ott trollnak lenni, ahol ilyen a troll-sör.) Mértéktelen fogyasztása után, ha másnap tükörbe nézünk, érdekes lényt pillanthatunk meg: óriás vagy éppen törpe termetű, ráncos képű, elálló fülű…

Satan Red

8% félbarna ale
De Block Sörfőzde, Peizegem-Merchtem, Brabant
Színe bronzvörös, habja vastag és krémes. Közepesen telt teste mögött alig érezzük a magas, 8%-os alkoholtartalmat, amely bizonyára a Gonosz mesterkedése következtében került bele ebbe az ártatlannak látszó italba. Talán ezért is van az, hogy veszélytelen, társasági, “beszélgetős” sörnek érezzük. Pedig jó lesz vigyázni a szeszfokokkal! A korty vége felé jelentős savasság és hosszú, tapadós keserűség hálálja meg, hogy felvettük a harcot ezzel a sátáni itallal.

belga sörnapok 4La Trappe Dubbel

7% Trappista barna dubbel
Brouwerij de Koningshoeven, Berkel-Enschot (1884), Zuid-Brabant, the Netherlands
Sötét vörösesbarna színéhez vastag, drapp hab párosul. Illatából pörkölt aromák bújnak elő némi hideg füstösséggel. Ízében orvosságos-gyógyfüves aromák fedezhetők fel. A karamellmalátának köszönhetően könnyed, aromás, karamelles karakterrel megáldott sör, melynek utóízében enyhe konyakos felhangok jelentkeznek. Sima és szeretetreméltó ital.

Blanche de Namur

4,5% vallon búzasör
Du Bocq Sörfőzde (1858) Purnode – Yvoir, Kelet-Flandria
Bár gyártási technológiája megegyezik a flamand búzasörökével, eleganciája, karcsúsága, stílusa mégis inkább vallon eredetére utal. Hihetetlenül nagy, tartós habja krémes állagú, csipkeszerű. Citrusos illatai levegővel az ászokhordó illatába mennek át. Könnyű test, frissítő, enyhén "gabonás" ízvilág jellemzik. A palack "sur lie" felirata arra utal, hogy a nagy borokhoz hasonlóan sokáig ez is finom élesztő-ágyon érett. Közepesen hosszú, egydimenziós sör. Nagyon hidegen kell inni! Neve nemcsak "namur-i búzasör"-t, jelent, hanem egyben női név is: Namur-i Blanka. Hölgyvendégeinknek ajánlom. A hölgyek kitűnően meg fogják érteni egymást.

Kasteel Rouge

8% meggyes ale
Van Honsebrouck Sörfőzde (1900) Ingelmunster, Nyugat-Flandria
Ez a sör az ingelmünsteri ”kastélysörök” gyümölccsel fűszerezett vörös változata. Készítéséhez az árpamaláta mellett búzát is felhasználtak. A Kasteel Donker friss főzetét meggy és meggy-juice keverékével együtt hordóban 6 hónapig érlelik és ennek eredménye ez a nemes ízvilágú, erős, mégis üde ízű sör. Mély-rubin színű, rózsaszín habja viszonylag rövid ideig tart. Illatában meggy és mandula dominál. Karcsú, de feszes testű, szesz- és cukortartalma elegánsan rejtőzködik, de mégis erőteljes. A korty végén határozott komlóaroma érezhető.

Barbar Honey

8% mézes világos ale
Brasserie Léfebvre (1876), Quenast-Rebec, Brabant
A 2,5% mézet is tartalmazó sört kicsi, de igen tartós hab, mély, narancssárgás, borostyán szín jellemzi. Illatában méz és édes szőlőmust illata kavarog. Enyhén karamellás ízvilágú. Az édes alapíz mellett fellépő mély keserűséget lefedi az intenzív mézérzet. A korty végén szép, lekerekedett komlóíz marad vissza, némi narancshéjas fanyarsággal. Komplex, jól strukturált sör, hosszú utóízzel.

Delirium Tremens

8,5% erős aranyszínű ale
Huyghe Sörfőzde (1654) Melle, Kelet-Flandria
Az üveg címkéjén rumbázó rózsaszín elefántok jelzik ennek a magas alkoholtartalmú sörnek a mértéktelen fogyasztása után fellépő valószínű látomásokat. A sör habtartóssága kicsi, szép óarany színű. Illatába szinte erotikus felhangok keverednek. A hatalmas test fölött lágy, fűszeresen malátás alapíz uralkodik, amelyet felülír elsősorban az alkohol, másodsorban egy nagy, keserű háttéríz, borsos ízjegyekkel. Az utolsó kortyot rövid, keserű utóíz és tartós édesség követi.

Delirium Nocturnum

9% barna ale
Huyghe Sörfőzde (1654) Melle, Kelet-Flandria
Színe feketébe hajló mélyvörös, amelyet közepesen tartós hab koronáz. Illatában hatalmas intenzitás, ízében mély komplexitás. Óriási test, (lehet, hogy reánk ült a rózsaszínű elefánt?), nyelőcsövet zsibbasztó alkohol. Ez a sör mindent tud, már egy kicsit túl sokat is. A harsány emberek itala, ágyba térés előtt ideális főbelövés.

belga sörnapok 6

Floris Kriek

3,6% meggyes búzasör
Max Havelaar
Érett burgundi vörösbor szín, intenzív, fanyar meggyillattal, a búzasör élesztőssége nélkül. Peremén finom rajzolatú, a brüsszeli csipkére emlékeztető hab jelenik meg.. Ízében a friss meggy zamatai dominálnak, utóízében tűnnek csak fel a búzasör tejsavas ízjegyei, némi mandulás keserűséggel együtt.

Corsendonk Agnus

7,5% apátsági világos tripel
Brouwerij Corsendonk Nv. (1938), Turnhout
Ha a borhoz hasonlóan lehet egy sörben "finesse"-ről, azaz igényes finomságról beszélni akkor az ebben a sörben benne van. Illata először muskotályos, amelyhez később alma és mustillat is társul. Ízét nehéz meghatározni, mert diszkrét fűszeressége mély, de nem tolakodó komplexitást rejt magában. A mustos jelleg végig érezhető, amely a korty végén egy selymes, konyakra emlékeztető utóízben simul össze.

Corsendonk Pater

7,5% apátsági barna dubbel
Brouwerij Corsendonk Nv. (1938), Turnhout
Szűretlen sör, vörösesbarna színe az érett pinot noir-ra hasonlít. A palackot kinyitva gyümölcsös illat csapja meg az orrunkat, amelybe némi szója, – sőt a háttérben égetett újhordó – illata is vegyül. Az első korttyal egész ízkavalkád jelenik meg szájunkban, amelyben a prímet a csokoládé, a mazsola, de legfőképpen a finom koriander-íz viszi. Ha hosszabban levegőztetjük a sört, ízéből a narancs és a fahéj is visszaköszön. Nagy formátumú sör. Igyuk önmagában, csak úgy magamagáért, s közben mondjunk el egy paternostert, azaz egy miatyánkot a serfőzőmester üdvösségéért!

Blanche d’Ardenne

4,3% belga búzasör
Brouwerij Corsendonk Nv. (1938), Turnhout
Citromsárga, a lebegő élesztőtől fátyolosnak tűnő búzasör. Hosszú, krémes habja percekig nem esik szét. Illatában citrom, narancs, grapefruit tűnik fel. Íze más búzasörökhöz viszonyítva erőteljes, teste masszív. A megszokott savasság helyett itt a komló keserűsége erőteljesebben dominál. Utóízében is a komló integet vissza finoman savas aromák kíséretében. Rendkívüli szomjoltó ereje mellett ez a sör a belga búzasörök “legférfiasabb” változata.

Kwak

8% félbarna ale
Bosteels (1791), Buggenhout, Kelet-Flandria
Sötét rézszínű ital, kis habtartóssággal. Alapvetően orvosságos illata mögé rejtőzve muskotályos mustillat bujkál. A sör belső strukturáltsága csak hosszas kóstolgatás után válik nyilvánvalóvá. Alapvetően malátaédes jellege mögött diszkrét komlókeserűség húzódik meg, amely az utóízben válik hangsúlyossá. Ebben az utóízben még egy kis csokoládé és banán is felfedezhető. Gazdag, komplex, méltán híres ital. Nagy sör! A társas beszélgetések itala.

La Trappe Tripel

8% Trappista világos tripel
Brouwerij de Koningshoeven, Berkel-Enschot (1884), Zuid-Brabant, the Netherlands
Rézvörös sör, narancsos reflexekkel. Valódi illatbomba: narancs, aszalt szilva és konyak aromái kergetőznek egymással, de ízében is ugyanezek a jellegek fedezhetők fel. A korty lenyelése után hangsúlyos, de finom savasság és lágy, sejtelmes keserűség marad vissza a szájban. Nem mindennapi ital, az ünnepek dísze, egy szép este megkoronázása lehet.

Kasteel Tripel

11% világos tripel
Van Honsebrouck Sörfőzde (1900) Ingelmunster, Nyugat-Flandria
Ez a sör igazi “kastélysör”, az ingelmunsteri kastélyban főzik. stílusában egy erős apátsági tripel sörre hasonlít, de azoknál szárazabb, savasabb ízhatású. Citrusos-komlós illatok bújnak meg a palackban. A sör nagy testű, erősen alkoholos. Krémes textúrája díszítéseként citrusos és diós ízek mutatkoznak. A korty lenyelésekor vanília tűnik fel, míg az utóízben olyanfajta tanninos jelek bukkannak fel, amelyek a tölgyfahordós érlelésre utalnak. Emlékezetes sör!

Kasteel Brune

7% világos ale
Van Honsebrouck Sörfőzde (1900) Ingelmunster, Nyugat-Flandria
Tükrösen tiszta, aranyszínű sör csillog-villog a Kasteel impozáns megjelenésű poharában gyönyörű, fehér habkoronával ékesítve. Belekortyolva az alapvetően malátaédes ízvilágból előbújik a virágméz, a háttérben enyhe komlókeserűséggel kísérve. A korty végén utóízként egy kellemes, selymes, simogató érzés marad a szánkban, enyhén alkoholos melegséggel kísérve. A Kasteel söröktől szokatlanul könnyed testű, kissé vizes, de egyértelműen nemes származású sör.

Kasteel Hoppy

11% világos tripel
Van Honsebrouck Sörfőzde (1900) Ingelmunster, Nyugat-Flandria
Ez a sör igazi “kastélysör”, az ingelmunsteri kastélyban főzik. stílusában egy erős apátsági tripel sörre hasonlít, de azoknál szárazabb, savasabb ízhatású. Citrusos-komlós illatok bújnak meg a palackban. A sör nagy testű, erősen alkoholos. Krémes textúrája díszítéseként citrusos és diós ízek mutatkoznak. A korty lenyelésekor vanília tűnik fel, míg az utóízben olyanfajta tanninos jelek bukkannak fel, amelyek a tölgyfahordós érlelésre utalnak. Emlékezetes sör!

La Gauloise Fruit Rouge

8,2 % pirosgyümölcsös ale
Du Bocq Sörfőzde (1858) Purnode – Yvoir, Kelet-Flandria
Édesszájúak figyelem! Ez a sör elsősorban nektek szól. Rendkívüli édességét kellemesen savanykás íz teszi teljessé. Vöröshúsú gyümölcsök minden mennyi- ségben, majd hosszantartó, édes emlék. A végletek söre: azok fogják értékelni, akik nem szeretik a sört „söríze” miatt, valamint azok, akiknél a tapasztalat széles látókörrel párosul, és nyitottak az új élményekre.

MEGOSZTÁS