Borestek Borpárbaj a Streit-Zágonyi és Schieber Pincészet között

Borpárbaj a Streit-Zágonyi és Schieber Pincészet között

1125

Ismét borpárbajt tartunk!
Az áprilisi „összefeszülés” két résztvevője a villányi Streit-Zágonyi Pincészet és a szekszárdi Schieber Pincészet.

Mindkettő borait már kóstolhatták önálló sorral a borestek résztvevői, most egy szűkebb, izgalmas ötös fogattal érkezik mindkét pincészet április 11-én, csütörtökön 19 órától a Nyíregyházi Borestek áprilisi rendezvényén a Chloé New Yorkban nagytermében.

Ahogy januárban megtapasztalták, a borokat becsomagoljuk, a résztvevők úgymond vakon, egyszerre kóstolják mindkét pincészet borát. Ezt követően azt kérjük, hogy értékeljék őket egy lapon, majd a borászok csomagolják ki a borokat, s beszélnek a készítés módjáról. Nézzük a két résztvevő pincészetet:

Villányból érkezik a szabolcsi gyökerekkel rendelkező Streit György borász, aki új generációs villányi borász, s Streit-Zágonyi néven kínálja borait, ugyanis boraival egyik katonaőse, Zágonyi Károly előtt tiszteleg, aki az 1848-as szabadságharc után az Egyesült Államokban az észak-déli háború első jelentős északi győzelmének részese volt.

Streit György szerint a bor önmagában filozófia, egy életszemlélet.

Ültetvényei a Siklósi Városhegyen vannak, amelynek tömegét a triász dolomit alkotja. Ez az adottság elősegíti, hogy a nappal magába szívott hőt éjjel visszasugározza, kedvező mikroklímát biztosítva az ültetvénynek. A csernozjom barna erdőtalaj, a hegytetőn elterülő terület adottságai, tudniillik, hogy a hegytetői fekvése miatt a szél jól járja, valamint a déli lejtők kedvező kitettségük miatt gazdagok napsütésben, mindezen tulajdonságok alapján elmondható, hogy az adottságok erősen kedveznek a szőlőtermelésnek. A dolomitos tömeg és a csernozjom termőtalaj együttese a terroir egyediségét erősíti. Az éghajlat mérsékelten meleg, klímájában erőteljes mediterrán hatások érvényesülnek, az évi -napsütéses órák száma 2060 óra körüli. A 2013-ban telepített 5ha területen cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, valamint hárslevelű és chardonnay ültetvények találhatóak. Borai remek egyensúlyúak, elegánsak, hosszú lecsengéssel. A borászat vezetője éppen a napokban helyezte el egy új feldolgozó alapkövét.

A bor több mint bor, olyan jelenség, amiben emlékezet van, ez a szekszárdi Schieber Pincészet hitvallása.

A Schieber igazából az utóbbi négy-öt évben robbant be a hazai borvilágba, bár érdekesség, hogy 1978 óta készítenek borokat Szekszárd belvárosában, a Kadarka utcában. A Schieber borászat egy dinamikusan fejlődő pince, megfontolt lépésekkel haladnak előre. Előbb jó borokat kell készíteni, vallják, amelyre a későbbiekben építhetnek. A tulajdonos házaspár, a német-magyar származású Schieber Markus és felesége, Schieber Horváth Anita következetes és precíz megoldások híve. 2011-ben döntöttek úgy, hogy nevüket adják a borászathoz, és a kiváló minőségű borok készítését tűzték ki célul. A német-magyar Schieber Pincészet családi szőlőbirtokként harminc hektárnyi termőterülettel rendelkezik a kitűnő földrajzi és talajadottságú Baranya-völgyben, amely nemcsak gyönyörű, hanem a borvidék legértékesebb térségei közé is tartozik. A szőlészetben környezettudatos szemlélet mellett különös figyelmet fordítanak a kiváló minőségű alapanyag előállítására és az egyértelműen környezetkímélő integrált termesztési technológiára. Fejlesztéseik nyomán szeretnének az eddigieknél is jobb eredményeket elérni, bár a fiatal pincészetnek nincs szégyenkezni valója. Ez az igény vonatkozik az értékesítésre és a minőségi boraikra egyaránt. A szélesebb vásárló közönség az áruházak polcain is megtalálják boraikat. Így például a különböző évjáratú cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, cabernet franc-sauvignon cuvée, rozé vagy a chardonnay szőlőfajták alkotta bor palettát.

A kóstolásra szánt borok:

Streit-Zágonyi:

  • Chardonnay 2018
  • Kékfrankos Rozé 2018
  • Streit-Zágonyi Cabernet Sauvignon 2016
  • Streit-Zágonyi Merlot 2016
  • Streit-Zágonyi Cabernet Franc 2016

Schieber Pincészet:

  • Cserfes chardonnay 2018
  • Fruska rozé cuvée 2018
  • Solutio perfecta cabernet sauvignon 2016
  • Materia príma merlot 2016
  • Patina cabernet franc 2016

Bővebb információ: Máthé Csaba (mathe.csaba001@gmail.com, 20/9656-444), Nagy Gábor (20/397-1915, gazi.kft@chello.hu).

MEGOSZTÁS