Borestek A Világ Vörösei! címmel tartunk exkluzív kóstolót február 9-én

A Világ Vörösei! címmel tartunk exkluzív kóstolót február 9-én

426

Világ Vörösei! címmel hirdetjük rendhagyó és egyedi Exkluzív Nyíregyházi Borestünket, ahol csak külföldi, chilei, dél-afrikai, ausztrál, izraeli és argentin borokat kóstolhatunk. Február 9-én, pénteken, a Chloé New Yorkban nagytermében 19 órától Budapestről Nagy András avat be minket ezeknek az országoknak a vörös bor készítéseibe. A több mint tíz éves boros rendezvény szervezésünk alatt először vállalkozunk arra, hogy kitekintsünk a világba!

Sokszor és sokat elmélkedtünk azon, hogy a hazai legkiválóbb borászatok, pincészetek képviselői mellett érdemes lenne bemutatni a többi kontinens szuper borait. Mivel régi kapcsolat köt össze bennünket Nagy Andrással, így jött tavaly év végén az ötlet: egy páros bemutatóval kitekintünk a világba, februárban a vörösöket, szeptember végén a fehéreket kóstoljuk. András hat éve dolgozik a Bortársaságnál és második esztendeje a hűvösvölgyi bolt vezetője. Korábban sportolt és csak véletlenül csöppent bele a “boros világba”. Beszerzési csapatuk heti rendszerességgel kóstol új borokat, és hosszas keresgélés, kóstolás után választja ki a legizgalmasabb tételeket szerte a világból. Így történt ez az itt kiválasztott 8 tétellel is, amit az alábbiakban mutatunk be.

Nyíregyházi borestek

SANTA DIGNA

Cabernet Sauvignon Rosé 2017 Chile

Ragyogó lilás-rózsaszín, illata érett, friss szamóca, málna. Rozéhoz képest telt korty, gazdag eper és cseresznye íz, élénk savak, a lecsengésben zöldpaprika. Frissítő és izgalmas. Hagyományosan az év első rozéjaként érkezik az Andok lábáról, a spanyol Torres család chilei birtokáról. A Central Valley ültetvényeiről szüretelt cabernet sauvignon, vibráló mély málna színét mindössze 6 órás héjon tartásnak köszönheti.

KAIKEN

Reserve Malbec 2016 Argentína

A pincészet alapításának 15. évfordulójára a csomagolás megújult, de a bor stílusa maradt olyan, amiért szeretjük. Érett gyümölcsök, szeder, meggy, finom fás fűszeresség. Intenzív korty, húsos tanninok, zamatos bogyós gyümölcsök, finom pörkölt kávés jegyek, hosszú lecsengés. Kiválóan mutatja Mendoza terroirját.

MONTES

Twins Red Blend 2015 Chile

Vidám puttók a címkén, fiatalos, lilás szín, üdítő cabernet, syrah, carmenére és tempranillo házasítás. Fekete ribizli, szilva, sültpaprika, pörkölt tölgy sötét bogyósok és meggylekvár. Lédús korty, gazdag textúra, de mégis könnyed, gyümölcsös, elegáns tanninnal.

PAINTED WOLF

The Den Pinotage 2015 Dél-Afrika

Dél-Afrika helyi szőlőfajtájából, az 1925-ben a pinot noir és cinsault keresztezéséből született pinotageból készült. A ’DEN’ nevet az odúról kapta, ami a falka életének központi helye. Jeremy Borg saját és barátoktól vásárolt organikus szőlőből készítette ez a bort, január végén szüretelve. Lédús korty, közepes test, zamatos piros és sötétbogyós erdei gyümölcsök, finom fás jegyek, fűszeres füstösség.

MONTES

Alpha Carmenere 2015 Chile

90% carmenere, Chile zászlóshajó szőlőfajtája, plusz 10% cabernet sauvignon az Apalta-völgy, a Marchigüe-völgy és Colchagua-völgy ’Dry Farming’ művelésű ültetvényeiről. 55% új francia tölgyfahordóban érett 12 hónapon át. Illatában érett szeder és szilva, feketebors és étcsokoládé. Sima korty, jó szerkezet, egyensúly, kerek, integrált tanninok és hosszú, finom lecsengés.

CLOUDY BAY

Pinot Noir 2014 Új-Zéland

Hat kézzel szüretelt pinot-klón agyagos, kavicsos talajról, a marlborough-beli Wairau-völgy déli részéről, részben a Cloudy Bay saját, Mustang és Barracks dűlőiről. Márciusi szüretet követően három hét spontán héjon erjesztés után nyitott rozsdamentes acéltartályokban, 12 hónapon át érett francia (35%%-ban új) tölgyfahordóban. Erőteljes illat és íz, légies rózsa és ibolya, bogyós gyümölcsök, cseresznye és szilva, érett selymes tanninok, komplex hordós és zöldfűszeresség. Hosszú, zamatos és feszes. Wine Enthusiast 90 pont; Wine Advocate 92 pont.

BINYAMINA

Teva Shiraz 2016 Izrael

Száraz kóser vörösbor, nagyrészt a Galilee regióból származó szőlőből, kisebb részben a Judeából. Fekete bogyós gyümölcsök, intenzív fűszeresség, a tölgyfának köszönhetően enyhén füstös karakter, Gazdag ízű, jó ivású bor.

PENFOLDS

Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2016 Ausztrália

Az ikonikus ausztrál házasítás – a shiraz-cabernet egy remek ár-érték arányú példája. Gazdag gyümölcsösség, málna, kökény, ribizli, kiegészítve kávés kakaós jegyekkel és eukaliptusszal. Finoman szemcsés tanninok, közepesnél nagyobb test és finom ízek.

Irigylésre méltó sor, csakúgy, mint András helyzete, aki hetente kóstol ilyen vagy hasonló minőségű borokat. Remélem Nektek is tetszeni fog!

Bővebb információ: Máthé Csaba 20/9656-444 (mathe.csaba001@gmail.com), Nagy Gábor 20/397-1915 (gazi.kft@chello.hu), www.nyhborozo.hu.

MEGOSZTÁS