Borestek A Magnifico először a borestünkön!

A Magnifico először a borestünkön!

828

A Winelovers tavaly ősszel megválasztotta a 2017 év őszének legjobb vörös és fehér borait. A listán szemelgetve elhozzuk Nektek a különlegességekből 9 bort Áts Károly és Krenner Csaba tolmácsolásában. Elég, ha a sort nézve csak annyit mondunk: Bocktól először lesz a kóstolónkon a 2007-es Magnifico!

Mindezeket a Nyíregyházi Exkluzív Boresteken április 12-én, csütörtökön este 7 órától a Chloé New Yorkban nagytermében kóstolhatjátok meg.

Nem csoda, ha a beharangozónkat Bock Magnificojával kezdjük, hiszen talán ez az egyik csúcsbor a honi borászatoknál, nem véletlenül, hogy a Top 10 bordeaux-i fajtaboroknál ez a fajta vitte el a pálmát. A Bock pincészet Merlot válogatása, mely csak kimagasló évjáratokban készül. Az első ilyen évjárat a 2003-as volt, amit a 2006-os követett. Mivel a 2007-es is rendkívülinek bizonyult, így ebben az évjáratban sem maradhat ki.

Dűlőválogatás mely a 2006 és 2007 esetében az Ördög-árok. Kóracél tartályos irányított erjesztést követően színelés után szűretlenül új 225 literes közepesen pörkölt magyar tölgyfahordókban érlelték 24 hónapig.

Letöltést követően minimum 1 évig palackban pihent. 2010-től vásárolható, a szakemberek szerint csúcsát 2018-2020 körül éri el. Igazi csúcsbort kóstolhatunk!

Maradjunk a vörösöknél, hiszen ennek a listának a 6. helyezettje volt a Heumann Villányi Franc 2013 (cabernet franc). Ne tévesszük össze a nevet a szekszárdi Heimannal, ők Heumann Evelyne és Erhard Villányból. Svájci-német házaspár, akiket különleges szeretet fűz a borhoz. 1995-ben lehetőségünk nyílt arra, hogy megvásárolják egy akkor 40 éves kékoportó ültetvényt a Villányi Borvidéken.

Ez a néhány hektár lett a pincészetünk “alapköve”. 2008 óta fiuk szakmai támogatását is élvezhetik, aki Svájcban borász szakon szerzett egyetemi végzettséget, és hozzájuk hasonlóan a bor világában tevékenykedik. És, hogy mennyire sikeresen, azt jelzi az is, hogy a másik, a Top 10 bordói házasítás listán is szerepelnek, még pedig a 8. helyen a Lagona 2013-as borral, amelynek gerincét 45 százalékban Merlot, 30 százalékban Cabernet Sauvignon alkotja, mellé 15 százalékban Kékfrankost, 10 százalékban Cabernet Franc-t tettek.

A bordói házasítás listán holtversenyben az 5-6. helyen végzett a Villányi Bock Cuvée 2013. Ha a Magnificora a kiemelkedőt írtuk, akkor a Villányi Bock Cuvée a pince zászlós bora, mely egy bordeaux-i típusú házasítás: Cabernet Sauvignon (60%), Cabernet Franc (30%) és Merlot (10%).

24 hónapig új, kisméretű tölgyfahordóban, majd a hordós érlelést követően legalább 3 évig palackban fejlődik. Mély, sötét intenzitású, bíborba hajló sötétvörös színárnyalat jellemzi.

A négy vörös bort Krenner Csaba, a Bock Pincészet marketingese mutatja be, az öt fehér bort pedig Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza, az Áts Pincészet tulajdonosa kínálja. A tavalyi teszten a legjobb száraz furmint címet a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja nyerte el, ahogy a bíráló írta, nemcsak a kortyok lédús zamatossága, a bor elképesztő teste, vagy a finoman füstös jelleg az, ami miatt te is imádni fogod a héttagú zsűri abszolút kedvencét. A mádi Kővágó-dűlő ásványossága is szinte kiabál a borból, rengeteg kajszival, a ringló és friss füge aromáival együtt. Áts Karcsi a Kővágó mellé a szintén saját készítésű 2016-os Koranyárt hozza, amelyet Furmint és a Sárgamuskotály alkot.

A Top 10 olaszrizlingnél a 2. helyen végzett Figula Öreghegy 2015-ös bora, az Öreghegy-dűlő bort eredményez. Hatvan éves balatonszőlősi ültetvény, amely a déli benapozású, talán a körzet legmegbízhatóbb dűlője. A kóstoló végére két édes bor kerül, a klasszikus Áts Cuvée 2015-ös, amely három fő tokaji fajta, a Furmint, a Sárgamuskotály és a Hárslevelű házasításából készült édes bor. A végére ismét a Grand Tokaj kiválósága, a 2013-as Tokaji Aszú Szarvas 6 puttonyos került, amely a Winelovers Top 10-es listáján holtversenyben a 4-5. helyen végzett. Az egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyen, a Mundus Vini 2018-as tavaszi kóstolóján ezt a bort Nagyarannyal, egyben kategória győztes „Best of Show Hungary”, azaz „Legjobb Magyar Bor” díjjal jutalmazták. A 2013-as Tokaji Szarvas Aszú 100%-ban saját dűlőszelektált szőlőből készült, mely a tarcali Szarvas dűlőből származott. A 2013-as nagyon jó évjárat volt, magas minőségű, botrytis által teljesen átszőtt aszúszemeket tudtak szüretelni. Főleg furmint és hárslevelű aszúszemekből készült, de kisebb mennyiségben tartalmaz zéta és kövérszőlő aszúszemeket is. Az erjesztéshez és az érleléshez egyaránt 5 hektoliteres fahordókat alkalmaztak.

A borestről bővebb információ Máthé Csaba (20/9656-444, mathe.csaba001@gmail.com), Nagy Gábor (20/397-1915, gazi.kft@chello.hu).

MEGOSZTÁS