Balla Géza, a 28. Év bortermelője Magyarországon cím birtokosa lesz a Nyíregyházi Exkluzív Borestek egyik vendége május 2-án, csütörtökön, 18,30-tól a Chloé New Yorkban étterem nagytermében.
A diplomás borász 2018-ban első határon túli magyarként vehette át a díjat. És ha Balla Géza, akkor rögtön mondjuk a borásztársát, Áts Károlyt is. Természetesen őt is meghívtuk erre a különleges, prémium boros eseményre.
Nekünk mindig világszám kettejük borestje, vagy, ahogy legutóbb neveztük, borász stand up comedy!
A különlegességet nemcsak kettejük szereplése, kóstoltatása adja, hanem az, hogy Géza belépett az Év bortermelője Magyarországon cím tulajdonosai közé. Külön-külön is fantasztikusak, párban különösen, főleg ha arra gondolunk, hogy a 100 pontosnak becézett Áts Károly és a legendás vörös aszúról híres Balla Géza egy estén mutatja be borait, jelen esetben 11 fajtát (!!!!), közötte az Áts, illetve a Balla Furmintot! Minderre szigorúan 50 borkedvelőnek lesz lehetősége május 2-án, csütörtökön 18.30 órától.
Áts Károly 2002-ben készítette el az azóta legendássá váló, róla elnevezett késői szüretelésű tokaji édes bort, az Áts cuvée-t.
2006-ban a Wine and Spirit amerikai magazin 100 pontosra értékelte az általa készített 1999-es eszenciát, ebben az évben Tokaj-Hegyalján megválasztották Az év borászának. 2009-ben a Népszabadság Top 100 Bor versenyében a 2003-as Betsek aszúbora abszolút győztes, 2007-es száraz furmintja kategória győztes lett. 2012-ben megkapta a Borászatok Borásza elismerést, és elnyerte Az év bortermelője címet.
Karcsi 6 kiváló borral képviseli Tokaj-Hegyalját a prémium kóstolón.
A legendás vörös aszúk, a fűszeres Kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagytestű, bársonyos ménesi vörösborok és szelíd Királyleánykák hírnevét szeretné visszanyerni Balla Géza. Az erdélyi, jobban mondva partiumi borász pincészetét 1999 hozta létre Ménesen, a hajdani híres történelmi borvidéken, Arad-hegyalján. Ménes kiváló talaj adottsága és az adriai éghajlathoz hasonló klímája szülte a borvidék büszkeségeit, a vörösborokat! A Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Kékfrankos és a Kadarka és a Fekete Leányka ma is a Balla Pincészet kiváló borai. Zászlósboruk a Kadarka, amiből régen a vörös aszút készítették.
Az exkluzív borest kóstoló borai:
Áts Károly:
- 2018 Koranyár cuvée
- 2018 Birtok Furmint
- 2017 Szt. Tamás Furmint
- 2017 Áts cuvée
- 2017 Édes Szamorodni
- 2016 Aszú 6 puttonyos
Balla Géza:
- Furmint Sziklabor 2017
- Kadarka Selectio 2017
- Feketeleányka Selectio 2017
- Feketeleányka & Cabernet Franc Sziklabor 2015
- Cabernet Franc Stonewine 2015
Mivel 50 főben maximáltuk a résztvevők számát, ezért arra kérünk minden borkedvelőt, hogy 2019. április 30-ig előzetesen regisztráljanak a mathe.csaba001@gmail.com, vagy a gazi.kft@gmail.com címen.
A prémium borest belépőjegyét, a 9.500 forintot, a regisztráltaknak a helyszínen kell kifizetni. Bővebb információ: Máthé Csaba 20/9656-444, Nagy Gábor 20/397-1915.