{jb_info}Tíz Bikavér, tíz nagyszerű borász, szenzációs kóstoló! Ezt kínáljuk Nektek április 30-án az Eger-Szekszárd Nagy Bikavér Kóstolón 18 órától Nyíregyházán a Hotel Korona Krúdy Termében. Direkt nem párbajnak nevezzük az estet, hiszen a borászok nem ellenfelek egymásnak, egy közös célért küzdenek, azért, hogy a magyar bort még többen szeressék, kóstolják. {/jb_info}
{jb_redbox}Nézzük a két öt fős csapatot! Egerből Bolyki, Demeter, dr. Gál, Gál Tibor, és a Gróf Buttlertől Mikuska Péter. Szekszárdról Bodri Orsi, Eszterbauer, Sebestyén, Takler és Vida.{/jb_redbox}
Ismerkedjünk egy kicsit a csapat tagokkal.
Az idén 40. születésnapját ünneplő Bolyki Jani az utóbbi években az egyik legdinamikusabban fejlődő egri borász, aki minden évben fantasztikus borokat kóstoltat, s aki Ipacs Gézával közösen a külcsínre is ad. Bor elnevezései, például Pocok a szántásban, Pati, Cucc, nem mindennaposak, csakúgy, mint a címke tervek. A borok első rangúak, Jani a rendezvény szervezésben óriásit lépett elő, nemcsak a dűlő napokkal, hanem egyedi koncerteket is szervez a fantasztikus környezetben lévő borászatánál. Demeter Csabi a sportrajongó, a vízilabda drukker, aki ha összeáll a borász vízilabda válogatott, minden bizonnyal elsőként ugrik a vízbe. Olyan klasszikus borai vannak az évtizedek óta Eger egyik meghatározó borászának, mint az XY, a Hanga, a Törökverő, vagy a Bikavér Classic. A kedvence a bográcsban készített káposztás csülkös bab, amihez például az egykori svábok borát, a sillert issza, vagy, ahogy a palackon látható, a ½ 8-at. Dr. Gál Lajost általában Tanár Úr hívják. A helyi főiskola oktatója 15 éve készít borokat, kedvencei az Egerszóláti Olaszrizling és a Bikavér, ugyanakkor az egyik kezdeményezője volt az Egri Csillag Grand Superior bornak, ami egy egri összefogás eredményeként készült. Társai ebben Bolyki Jani, Thummerer Vilmos, Lőrincz György és a szintén a kóstoló vendége, Gál Tibor. Legendás borász édesapja halála után ifj. Gál Titi vette át a birtok szakmai vezetését, s célul az Egri Bikavér nimbuszának helyre állítását, s egy új egri fehér cuveé, az Egri Csillag piacra juttatását tűzte ki. Tervei között az is szerepel, hogy egy fiatalos, lezser szórakozóhelyet hozzanak létre, ahol boraik mellé helyi gasztronómiai különlegességeket szolgáljanak fel. A Gróf Buttler borászatot Mikuska Péter vezérigazgató képviseli a kóstolón, aki a 15 éve alapított cég legkiválóbb Bikavérét hozza el. Érdekesség, hogy egészen 501 m tengerszint feletti magasságig húzódnak a GB ültetvényei, ahonnan hagyományos módszerrel, kisládás kézi szüreteléssel gyűjtik össze a szőlőt.
![]() Bodri Orsi |
![]() Bolyki János |
![]() Demeter Csaba |
A szekszárdi csapat legalább olyan összeszokott, mint az egri, bár hölgytag csak náluk van, Bodri Orsi.
Az egykori tornásznőből lett borász 2011-ben az Év Fiatal Magyar Borásza címet kapta meg, Közel 70 hektárt művel a Bodri család, a pincéjük monumentális, hiszen 300 fő befogadására képes. A pincészet büszkesége a Faluhely-szelekció sorozat, ide tartoznak az olyan, kis palackszámú fajtaborok, mint a cabernet, a merlot, a pinot noir és a Bikavér. Az Eszterbauer Család 1746 óta művel szőlőt a szekszárdi borvidéken, elődeik tiszteletének jeléül nagyszüleik és dédszüleik képeit jelenítik meg a címkéiken. A 10. generáció képviselője Eszterbauer János, aki Pálinkás László borász segítségével működteti a tradicionális borászatot, ahol főleg a vörös borok dominálnak, zászlós boruk a Szekszárdi Kadarka. Az ősök a következőt mondták a pincészet remek boráról, a Tüke névre keresztelt Bikavérről: A Szekszárdi Bikavér orvosságnál többet ér, aki issza hóttig él! A Sebestyén Pincészetet 1998-ban alapították, Csaba autószerelőként kezdte pályafutását, de inkább a borkészítést vállalta. Elvégezte a kertészeti főiskolát, kiköltözött az Iván-völgybe és ahogy mondja, nem hengerfejet, hanem kadarkát és bikavért „bütyköl”. A Bikavért, a borvidék tradicionális borát szigorú szabályok alapján készíti. Fontos jellemzője a bornak, ami minden más házasítástól megkülönbözteti, hogy a Kadarka nem hiányozhat belőle. A Takler Család az 1700-as évektől foglalkozik szőlőműveléssel, napjainkban Takler Ferenc és két fia, ifjabb Ferenc és András irányítja a pincészetet.
![]() Dr. Gál Lajos |
![]() Eszterbauer János |
![]() Gróf Buttler Bikavér |
Borászati hitvallásunknak megfelelően sötét, testes, érett tanninokban gazdag, de bársonyosan lágy, egyedi íz világú borokat készítenek a vidék boraira jellemző fűszerességgel, zamatgazdagsággal. Vörös boraik 1.5-2 éves ászokhordós illetve új tölgyfahordós érlelés után kerülnek palackba, ahol fajtától függően hosszú évekre elegendő potenciállal rendelkeznek.
![]() Gál Tibor |
![]() Sebestyén Csaba |
![]() Takler András |
Vida Sándor, amikor az egyik vasárnap olvasta az újságot, amelyben az szerepelt, hogy az általa készített Kadarka aranyérmes lett, magához ölelte fiát, Pétert, és azt mondta: Meglátod, még ezt az Úr meghálálja! Ugyanis Péter apja tudta nélkül nevezte be a Kadarkát a borversenyre, amit titokban készített. Vida Péter első generációs borász, családja 1964-ben került Szekszárdra. Az aranyérmes Kadarka egész életre meghatározta a borász életét, számára ez a bor az igazi hercegnő, aki előtt meg kell adnia magát. A hitvallása negyven után sem változott meg: A bor semmihez sem hasonlítható isteni csoda, ami az élővilág és az egész emberiség diadala!
![]() Vida Péter |
{jb_info}Tíz isteni csodát kóstolhatunk április 30-án, szerdán 18 órától Nyíregyházán a Hotel Korona Krúdy Termében. Előzetes jelentkezés Máthé Csaba és Nagy Gábor főszervezőknél (gazi.kft@chello.hu), vagy kettejüknél a facebook-on, ugyanakkor a rendezvény előtt a helyszínen is lehet regisztrálni. A belépőjegy ára: 6.000 Ft!{/jb_info}
Kiemelt támogatók:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |