Borestek 6:3 Figula Misivel és Áts Karcsival

6:3 Figula Misivel és Áts Karcsival

1367

A fantasztikus angol-magyar 6:3-as focimeccs mintájára rendezzük 2018. május 24-én az Exkluzív Borestünket, ahol Figula Misitől hat, Áts Karcsitól három bort kóstolunk.

S hogy még exkluzívabb legyen a borest, Krenner Csaba két szenzációs Bock bort is hoz az estre, amelyet a nyíregyházi Chloé New Yorkban tartunk este 7 órától.

A Figula egy közismert név Nyíregyházán, hiszen Misi nagymamája, dr. Figula Györgyné, Vera néni, 1970-től 1987-ig az 1. sz. Gyakorló Általános Iskola, vagy ahogy mindenki hívta, az egyes gyakszi igazgatónője volt. De nyugodtan említhetjük Vassné dr. Figula Erika nevét, aki a Nyíregyházi Egyetem rektora. De maradjunk a boroknál, a borászatnál, hiszen kezd egyre jobban kialakulni a Figula dinasztia. Vera néni egyik fia, Misi édesapja, Figula Mihály borász volt, aki tragikuson, korán, 2008-ban elhunyt. Hogy került egy nyíregyházi a balatoni borászok közé? Misi édesapja Balaton mellé nősült, 1993-ban készítette első borát és 2000-ben megkapta az Év bortermelője címet. Ő így vallott a borászatról:

„A szőlő csodálatos növény. Képes túlélni a gonosz időket, megnyugvást, hitet, örömet, vigaszt, jókedvet, uram bocsá’, kellemes bódulatot nyújtva megfáradt gazdájának. Ám, hogy szerény megélhetést is biztosítson, ahhoz a hagyományok tisztelete mellett új törekvésekre, mívesebb technológiára és értő fogyasztókra – úgymond “borivókra” van szükség. Igen, borivókra, akik érzik, értik a műveket, a kompozíciókat, hiszen a jó borok finoman hangszerelt alkotások. A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét.”

Mindkét fia, Misi és János is borász lett, együtt vezetik a Figula pincészetet Balatonfüreden.

A fiúk a család többi tagjával együtt az apjuk által kijelölt szellemiségben folytatja a borászkodást a jelenleg 30 hektáros birtokon. A szőlők a birtokközpont hat kilométeres körzetében találhatóak Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban. A fehér és a kék szőlő aránya 80%-20%, a fő fajták: olaszrizling, zenit, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, sárgamuskotály, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és kékfrankos.

Boraik készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása.

Választékukban helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagytestű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is, amelyek természetesen a borászati technológiát is kettéosztják. Céljuk egyedi pincestílus kialakítása, amely kiegészülve a termőhely adta lehetőségekkel, különleges minőséget eredményez.

A kóstoló borai:

Figula Misi:

  • Chardonnay 2017
  • 7Ha 2015
  • Száka Olaszrizling 2015
  • Lőcze Olaszrizling 2015
  • Bella Róza 2016
  • Tihanyi Merlot 2015

Áts Karcsi:

  • Birtok Furmint 2016
  • Szent Tamás Furmint 2016
  • Szamorodni édes 2016

Bővebb információ: Máthé Csaba (mathe.csaba001@gmail.com, 20/9656-444), Nagy Gábor (20/397-1915, gazi.kft@chello.hu) és az nyhborozo.hu oldalon!

MEGOSZTÁS