Cseh Sörnapok 2015 A cseh sörök bevonulnak Nyíregyházára!

A cseh sörök bevonulnak Nyíregyházára!

839

konrad 3

Május 21-24-e között harmadszor szervezzük a Cseh Sörnapokat. Vasárnap is nyitva leszünk, Pünkösdvasárnap is várjuk a sörkedvelőket, akik tobzódhatnak a szenzációs, kézműves sörök kínálatában. Világos, félbarna, barna söröket lehet kóstolni, lesznek ismertek, mint például a Staropramen, vagy a Kozel, de lesznek ínyencségek is. A rendezvény kiemelt partnere a nyíregyházi Gedeon Kézműves Sörfőzde, fantasztikusan elkészített honi kézműves sörök színesítik a kínálatot. 

Nézzük a cseh sörök listáját:

 • Postřižinské Bogan
 • Postřižinské Něžný Barbar 
 • Postřižinské Tmavý ležák 
 • Pardubický Porter
 • Podkrkonošský speciál tmavý 
 • Novopacke Pivo Kumburák 
 • Konrad IQ
 • Konrad Reichenberger
 • Konrad Bizon
 • Žatec Baronka
 • Žatec Strong
 • Bohemia Regent Prezident

konrad

Konrad Reichenberger

 Enyhén keserű, könnyed, frissítő szomjoltó. 

Alkohol: 3,8%  Balling: 8°  Világos

 Konrad IQ

Szűretlen, élesztős világos sör, íze enyhén száraz, közepesen keserű – a természetes tartósításra használt komló által. Szűretlensége nemcsak hihetetlenül ízessé, de nagyon egészségessé is teszi. Jelentős antioxidáns tartalmú, komplex B vitaminforrás.

Alkohol: 4,8%  Balling: 11°  Szűretlen világos

Konrad Bizon

Limitált főzet, búza és árpamaláta keverékéből, amerikai típusú komlóval, tradicionális brit recept alapján sűrűre főzött keserű fekete ALE.

Alkohol: 7%  Balling: 16°  Fekete

 Postrizinske

Postřižinské Tmavý ležák

Sötétbarna színű, közepesen testes, kellemes karamellás és gyümölcsös aromájú illat és íz, a keserédes lecsengésű sörben.

Alkohol: 4,5%  Balling: 11°

Barna

Postřižinské Bogan

Sűrű, testes, speciál kategóriájú sör, kellemes malátás édességgel, már-már gyógynövényes beütésekkel, utóízében visszafogottan komlós keserűséggel.

Alkohol: 5,5%   Balling: 13°

Világos

Postřižinské Něžný barbar

 Borostyán színű, illatos, közepesen testes sör, kevés karamellás édességgel, az utóízében felbukkanó finom komló aromával.

Alkohol: 5,3%  Balling: 13°

Félbarna

 zatecky

Žatec  Baronka 

A nőies név mögött egy  férfiasan testes, enyhén komlózott, prémium sört fedezhetünk fel.

Alkohol: 5,3%  Balling: 12,7°

Világos

Žatec Strong

 A német duplabakok világát idéző, erős, karakteres sör, az alkohol ereje, a malátás testesség és komlós utóíz egy kiegyensúlyozott sört eredményez

 Alkohol: 7,3%  Balling: 18° 

 Félbarna

 bohemia regent

Bohemia Regent Prezident

Gazdagon komlózott, mégis malátás karakterű, a szűretlen sörök frissességét idéző sör.

Alkohol: 6%  Balling: 14°

Világos

Pardubický Porter

A porter elnevezés itt nem a típusra, hanem a sör erejére utal. A Pardubicky Porter sűrű, fekete ízbomba, melyben szerencsésen ötvöződik a komló keserűsége és a maláta édes íze.

Alkohol: 8%  Balling: 19°

Fekete

Novopacké Pivo Kumburák 

Klasszikus ležák, friss, élesztős karakterrel, erőteljesen komlós aromával, melyet finoman ellenpontoz enyhén édeskés íze.

Alkohol: 5%  Balling: 12° 

Világos

Podkrkonošský speciál tmavý

 Négyféle malátával főzött sör, amelyet, pörkölt maláta illat valamint, hosszantartó keserédes íz jellemez.

 Alkohol: 6,0%  Balling: 14°

konrad 2 Barna

 

 Pivovar Nymburk

 A nymburki sörfőzés története egyidős a város történetével. Az Elba-parti várost 1275-ben II. Premysl Ottokár alapította. A 14. században épült hat bástyával, kettős árokkal körülvett várfalon belül már főztek sört. Annak ellenére, hogy 1629-ben a főtéren új sörgyárat építtetett a város vezetése, nem lett a sörfőzés sikerágazat egészen 1895-ig, amikor megalakult Nymburki Sörfőző RT. Az Elba partján megépült részvénytársasági sörgyár ígéretes fejlődésének azonban az első világháború véget vetett.

Az utolsó békeév termelését csak 1925-ben sikerült elérni, és a nymburki azon kevés üzem közé tartozónak vallhatta magát, melyek számottevő termelés csökkenés nélkül élték túl a világválság nyomorúságos éveit. A második világháborút, majd az államosítást már nehezen heverte ki a sörgyár: a termelést a központi tervek alapján kellett teljesíteni, a központi utasítások még az értékesítést is szigorúan meghatározták.

A privatizáció során több tulajdonos kezén is átment, de a multinacionális cégektől megőrizte függetlenségét a sörfőzde. 

A legfontosabb változást azonban a sörök átkeresztelése,a Postřižiny név felvétele jelentette. Postriziny,azaz Sörgyári Capriccio,Bohumil Hrabal méltán ismert művének eredeti címe. A nymburki sörfőzdének az államosítást megelőző húsz évben Bohumil Hrabal nevelőapja Frantisek Hrabal  volt a könyvelője,testvére Jozef is a gyár munkása volt,és az írói is sokáig élt a városban. Így kaptak nymburki sörök a Hrabal családjára és műveire utaló – Bogan, Pepinova, Francinův, Něžný barbar – neveket. Ezzel a váltással a közel 200 ezer hektoliter éves termelésű nymburki sörfőzde ismertségben is jócskán előrelépett.

 Postřižinské Bogan (13° ; 5,5%)

 Nevét Bohumil Hrabal becenevéről kapta,Bohumil azaz Bohus,Bogan.

Speciál kategóriájú világos sör, mely az ászok söröktől egy kicsit erősebb,magasabb szárazanyag tartalommal rendelkezik,ezáltal sűrűbb malátásabb.

Sűrű, testes, speciál kategóriájú sör, kellemes malátás édességgel, már-már gyógynövényes beütésekkel, utóízében visszafogottan komlós keserűséggel.

A 2015-ös Tábor-i sörverseny Speciál kategóriájának 2.helyezettje.

 Postřižinské Něžný Barbar (13° ; 5,3%)

 Něžný Barbar azaz Gyöngéd Barbár. Hrabal egyik talán legismertebb művének címét kapta nevéül a sör.

Vladimír Boudník, képzőművész, Egon Bondy, filozófus. Bohumil Hrabal, Író. Ők a főszereplői ennek a történetnek. Míg kocsmáról kocsmára járnak, egyik sört a másik után isszák – beszélgetnek. Beszélgetnek életről, halálról, szerelemről, művészetről. Beszélgetnek, vitáznak, veszekszenek… És közben feltűnnek a hrabali figurák… És ők is elmesélik a maguk gyönyörűséges és borzasztó történeteit. 

Közepesen telt, borostyán színű, gyümölcsös illatú, rendkívül harmonikus ízű,mely a se nem túl komlós se nem túl malátás összetétele miatt egy kiegyensúlyozott ízt hordoz magában.

A sört sokszor színe miatt itthon Magyarországon tévesen vörös sörnek titulálják, ellenben csehül a kategóriájának pontos megnevezése polotmavy special. Polotmavy, azaz félbarna és special mint minimum 13% vagy a feletti szárazanyagtartalmú alsóerjesztésű nedű.

A 2014-es évben Táborban a speciál félbarna kategória 1.helyezettje.

 Postřižinské Tmavý ležák (11° ; 4,5%)

 Tmavy lezák,azaz barna ászok.

Bársonyosan selymes ízű, enyhén édes, malátás, könnyed barna ászok, egy leheletnyi fanyar utózöngével.

Érdekessége, hogy alacsony szárazanyagtartalmú kategória társaira inkább jellemző a keserűség, de ez esetben mégis inkább az erős malátázásra jellemző könnyed édes íz a meghatározó. Túlzás nélkül állítható, hogy bármilyen típusú barna sör kedvelőjének elnyeri a tetszését összetettsége miatt.

A 2015-ös évben a Táborban a barna ászok kategória 2. helyezettje.

 Pivovar Pardubice

A pardubicei sörfőzés hagyománya több mint 600 éves. Az igazi fellendülés azonban akkor kezdődött, amikor az ország leggazdagabb embere Vilém Pernštejn, a 15. század elején a városba tette át székhelyét. Neki köszönhetően 1531-től már a sörfőzde látta el a környék kocsmáit sörrel.

Az új idők szava, a kereskedelem és az ipar fejlődése és a sörfőzés modernizációja egy új, immár részvénysörfőzde alapítását tette indokolttá. A ma is működő pardubicei sörgyár építését 1871 augusztusában kezdték meg és a következő év áprilisában már meg is kezdték a sör főzését. 

A sörgyár nevét egy 1890-ben főzött barna sör tette Európa-szerte ismertté. A Pardubicky Porter 8 százalékos alkoholtartalmával hosszú évtizedekig a világ legerősebb sörének számított. Az I. világháború után tovább bővítették a sörgyárat, amely így az egyik legmodernebb és legnagyobb lett Csehszlovákiában. A termelés 1930-ban már meghaladta a százezer hektolitert. A második világháborút követően sörgyárat államosították, de ennek ellenére megőrizte jó hírnevét. A bársonyos forradalom után a sörfőzdét privatizálták és azóta ismét részvénytársaságként működik a sörivók teljes megelégedésére.

 Pardubický Porter (19° ; 8%)

 Egy igazi különlegeség, amely nevében porter, fajtáját tekintve duplabak / baltic porter. Az ínyencek és fekete sör kedvelők kedvence, sűrű, krémes, ízében karamellás, amelyet egy kellemes enyhén keserű, száraz, étcsokoládés-kávés útóíz takar el, ennek köszönhetően lesz az összhang keserédes.

 PIVOVAR NOVÁ PAKA

 A sörfőzés hagyománya Nová Paka-ban is több évszázados múltra tekint vissza, tulajdonképpen egyidős a 13. században alapított várossal. A mai sörgyár megépítéséről 1870-ben döntöttek a város polgárai és a részvény sörfőzde gyönyörű neogótikus épületében már 1872-ben megkezdődhetett a sörfőzés.

 Az 1948-as államosításig sikeresen prosperáló céget több más sörgyárral összevonták és ezzel kezdetét vette a gyár halódása. A gyár bezárásának gondolata is többször felmerült, utoljára 1988-ban. A döntést azonban sikerül elódázni, így a gyár folyamatosan üzemelt a privatizációig. 

A magánosítás igazi fellendülést hozott a gyár életében, mely egyike maradt a Csehországban működő független sörfőzdéknek. A tradíciókra nagy hangsúlyt fektető vezetés őrzi a sörfőzési tradíciókat, melyeknek köszönhetően a sörgyár mind a mai napig hagyományos nyitott erjesztőkádas eljárással főzi alsó erjesztésű söreit. A minőség másik garanciája a sörfőzéshez használt víz, melyet saját, 100 méter mély artézi kútjukból nyernek. 

A szocialista időszakban halára ítélt sörgyár igazi virágzása a 21. században kezdődött, amikor a tradicionális termékek mellett egyre újabb és újabb újdonságokkal és sörkülönlegességekkel – mint például az ízesített és az idénysörökkel – jelentek meg a piacon, melyekkel számos elismerést vívtak ki, Csehországban éppúgy, mind az exportpiacokon, így Magyarországon is. 

 Podkrkonošský speciál tmavý 

 Négyféle malátával főzött sör, amelyet, karamelles illat és hosszantartó keserédes íz jellemez.

Alkohol: 6,3%  Balling: 14°

 Novopacke Pivo Kumburák 

 Friss, élesztős karakterű sör, erőteljesen komlós aromáját jól ellenpontozza kicsit édeskés íze.

Alkohol: 5%   Balling: 12°

 PIVOVAR KONRAD

 A libereci városi polgárság 1560-ban szerezte meg a sörfőzés jogát. A város és környéke németek lakta vidék volt, így nincs mit csodálkozni azon, hogy átvették a szigorú bajor szabályokat, s ennek megfelelő körültekintéssel főzték a sört évszázadokon át. A 19. század derekán Liberec és környékének sörfogyasztása éves szinten már 200 ezer osztrák vödörnyi (1 vödör=51,62 liter) szintre emelkedett, s így szükségessé vált egy nagyobb kapacitású, új üzem építése. Erre új helyen, a városfalon kívül, egy tágasabb területen, Vratislavicében került sor. 

1872-ben a helyi sajtó adta hírül, hogy részvényeket bocsátanak ki. A jegyzésben szinte valamennyi jelentősebb észak-csehországi nagytőkés részt vett, s lett így tulajdonosa a vállalkozásnak. S hogy a sörvágy milyen energiákat is képes mozgósítani, az bizonyítja, hogy az új gyárat rekord gyorsasággal, alig több mint egy év alatt építették fel. 

A századfordulót követően a gyár tulajdonosai osztrák bankokkal kötöttek különböző megállapodásokat, és ahogy az már ilyen esetekben mindig is lenni szokott, hamarosan a bankok, és általuk az osztrák tőke lett a gyár tulajdonosa. Az osztrák befektetői tőke a Monarchia bukása után is maradt a gyárban, melyet 1945 után, mint annyi más üzemet, államosítottak, és az észak-csehországi sörgyári vállalathoz csatoltak. 

A gyár a Hols Rt. tagja. 2000-ben Konrad néven, egy tizenegyes, majd a tizenkettes sörrel  jelentek meg a piacon. Ezzel a könnyen kimondható, névvel váltották fel a korábbi Vratislav sörcsaládot. A név így is „családon belül” maradt, hiszen I. (Brnói) Konrad a régi névadó II. Vratislav cseh uralkodó testvére volt a 11. században. 

 Konrad IQ

A csehországi Táborban rendezésre kerülő Slavnosti Piva Tábor elnevezésű verseny pivní pečeť díjasa,pontosabban a szűretlen sörök aranyérmese 2015-ben.

Szűretlen,élesztős világos sör,ennek köszönhetően viszonylag sűrűnek tűnhet,azonban szárazanyag tartalma csak 11°,alkoholtartalma 4,8%,néhány korty után már kellemesen itatja magát. Íze enyhén száraz,közepesen keserű-a természetes tartósításra használt komló által.Szűretlensége nemcsak hihetetlenül ízessé, de nagyon egészségessé is teszi. Jelentős antioxidáns tartalmú,komplex B vitaminforrás.

Konrad Bizon

A libereci Konrad sörfőzde a gyár történetében elöször készített felsőerjesztésű ALE típusú sört a Konrad Bizont. A limitált főzet,búza és árpamaláta keverékéből,amerikai típusú komlóval,tradicionális brit recept alapján sűrűre főzött keserű fekete 16 balling fokos és 7% alkoholtartalmú. 

 Konrad Reichenberger

 Enyhén keserű, könnyed, frissítő szomjoltó. 

Alkohol: 3,8%  Balling: 8°  Világos

PIVOVAR ŽATEC

Žatec (ejtsd zsatec) – német neve Saaz – az érdeklődő sörivó számára elsősorban a tájon termő híres komlóról lehet ismerős. A žateci – vagy Saazer – komlót nem csupán Csehországban, de világszerte is a legjobbak között tartják számon. Így nem véletlen, hogy a sörgyár sörei határozottan komlós karakterűek, akár a világos, akár a barna sörökről legyen szó. 

A városban már a 13. században is főztek sört – a szomjas polgárok szomját négy sörfőzde sörei közül választhattak. A századok során ugyan a sörfőzdék száma lecsökkent kettőre, de a sörszomj nem változott ezért 1777-ben új sörgyárat építettek, és ez a város sörfőzési joggal rendelkező polgárainak tulajdonába került. 

Ez azonban az 1788-as tűzvész során leégett. Žatec azonban nem sokáig maradt sörgyár nélkül Premysl-család által építtetett vár helyén 1801-ben kezdte meg működését a Bürgerlichen Brauerei Saaz, mely a mai sörgyár elődjének tekinthető. Érdekesség, hogy a gyár az 1898-as felújítástól az 1948-as államosításig a Dreher család tulajdona volt „Vyvozní pivovar Ant. Drehera” azaz „Dréher Antal kiviteli serfőzdéje” néven. 

Az államosított sörgyárra azonban nem a fejlődés, hanem a leépülés várt és az újabb aranykorra 1995-ig kellett várni. Ekkor a privatizált sörfőzde tulajdonosa Gustav Seifert lett, akinek köszönhetően lassan, de biztosan nő a gyár termelése. A žateci sörök már nemcsak Csehországban ismertek, hanem Angliába, Olaszországba, Svédországba és immár  Magyarországra is exportálják.

Žatec  Baronka

 A nőies név egy férfiasan testes, pilseni jellegű, komlókarakteres prémium sört takar. 

Alkohol: 5,3%   Balling: 12,7°

 Žatec Strong

 Intenzíven komlózott, erős félbarna sör a legszebb duplabakok ízvilágával. 

Alkohol: 7,3%  Balling: 18°

PIVOVAR TŘEBOŇ

Kevés európai sörgyár büszkélkedhet olyan régi tradíciókkal, mint a třeboňi, amelyet 1379-ben alapítottak és működtetésében szerepet játszottak az Ágoston-rendi szerzetesek is. 1482-től a Rosenberg család lett a sörgyár tulajdonosa. A család több sörfőzdét is birtokolt, de a třeboňi fejlesztését sem hanyagolta el. A család egyik tagja, Petr Vok nem véletlen lett 2010-ben névadója egy třeboňi sörnek. 

A jelenlegi gyárépület helyén, az új tulajdonos a Schwarzenberg család 1706-ban egy új sörgyár építésébe kezdett, amely 1712-re fejeződött be. A sörgyár mai formáját az 1800-as évek második felében nyerte el és akkoriban az 5.000.000 literes évi termeléssel a legnagyobbak közé tartozott és számtalan országba exportálták a třeboňi sört. Az első világháborút követően a termelés felére csökkent és gyár válságát csak tovább fokozta a müncheni egyezmény, majd a második világháború, míg végül 1945 elején teljesen leállt a gyártás. 

Az 1948-as államosítás után a třeboňi sörfőzde előbb a Ceske Budejovice-i gyár alá tartozott, majd társvállalat lett a Délcseh Sörgyárak trösztjében. Ezt a trösztöt 1992-ben privatizálták, de a vállalatcsoportban háttérbe szorult a híres Bohemia Regent márka, még léte is veszélybe került. A megoldást a 2000 évi önálló részvénytársasággá szervezés és az új tulajdonosi kör hozta meg. Azóta ismét egyre emelkedik a sörgyár termelése és a márkanév ismét régi fényében ragyog. 

Bohemia Regent Prezident

 Gazdagon komlózott, mégis malátás karakterű, a szűretlen sörök frissességét idéző sör.

Alkohol: 6%  Balling: 14°

MEGOSZTÁS